Minä ja kaksi veteraanikummityttöäni

Olen 51-vuotias rouva tuolta Hollolan puolelta. Entisessä työssäni fysioterapian sihteerinä olin paljon noin 15 vuoden aikana veteraanien kanssa tekemisissä ja siellä asiakkaana ollut yksi veteraanimies minut houkutteli veteraanien kannattajajäseneksi ja minähän ryhdyin mielelläni siihen. Entisen työni antama tuki tähän hommaan on mm. se, että tiedän paljon erilaisista kuntoutuksista ja myönnetyistä rahoituksista ja palveluista. Kun kuulin tämän veteraanikummitoiminnan alkamisesta, ilmoittauduin mukaan saman tien. Syksyllä 2016 kävin koulutuksen tähän. Sain kaksi ihanaa veteraanikummityttöä.

Tämä kun on hieman erilainen kummisuhde, niin tässä minä kummi olen noin 50-vuotias ja kummitytöt ovat lähes 100-vuotiaita. Toisella on perhettä, toisella ei omaa perhettä ole. Sukulaisia ja ystäviä jonkin verran heillä on ja kotihoito heillä käy päivittäin ja toisen luona satunnaisesti käy myös ulkoiluttajia sekä tietysti he saavat myös kaikki heille oikeutetut veteraanipalvelut. Toinen on hieman puheliaampi ja etten sanoisi rempseämpi ja toinen on hieman hiljaisempi muistikuntoutuja.

Tämä toiminta on antoisaa sekä veteraaneille että kummille.  Kerron hieman kokemuksista veteraanikummina olemisesta.

 

PÄÄSIÄISENALUSVIIKKO

Pääsiäisen alusviikko ja kävin hakemassa kummitytöilleni pääsiäislahjat. Tervehdittyäni tämän toisen kummityttöni, menen hakemaan toisen kummityttöni kahville. Etsimme ensin kaapista kevyemmät housut, muutamat pitää kokeilla, jotta sopivat löytyy. Tarkistetaan, että kännykkä ja avain ovat mukana ja kummityttö kysyy vielä, pitäisikö jotain viemisiä jääkaapista ottaa, sanon, ettei tarvitse, olen pullat tuonut tullessani.

Lakaisin ensin lattian toisen kummitytön luona ja tämän jälkeen kahvihetki saikin alkaa. Molemmat olivat erittäin mielissään viemisistä. Toinen kummitytöistä odottaa kovasti sukulaisten tuloa pääsiäisen tienoolla. Näytin kummitytöille kuvia meidän kissoista. Silmäiltiin myös yhdessä hieman sanomalehteä. Sitten seurasi keskustelua hiusmuodista ja leikkuutyyleistä. Kummityttöni halusi kammata toisen hiuksia ja näin tapahtui.

Kahvihetken jälkeen halaan toista kummityttöäni ja saatan toisen kotiin. Tämän kummitytön oveen on tehty joitain muutoksia, välillä hankala saada ovea auki, varsinkin sisältä päin, nyt ovi aukeaa hyvin. Olen vielä hetken siellä juttelemassa. Give sizzling hot spot a try.

 

VALTAKUNNALLINEN VETERAANIPÄIVÄ

On Valtakunnallinen Veteraanipäivä, mutta kumpikaan kummitytöistäni ei ole jaksanut lähteä juhlaan, vaikka olen ehdottanut, että voisin heidän mukaansa tulla ja taksi olisi ilmaista ja tilaisuus olisi hieno, mutta liikkuminen on hankalaa ja vointi sen mukainen, etteivät jaksaneet sinne lähteä. He molemmat olisivat saaneet mitalin tilaisuudessa.

Yllätyksenä menin heidän luokseen, en soittanut etukäteen. Kävin hakemassa kaupasta kääretortun, kermaa, kinuskikastiketta, nonparelleja. Ensin menin toisen kummityttöni luokse ja hän oli yllättynyt, enkö mennytkään yksin juhlaan, sanoin, että halusin mielummin juhlia heidän kanssaan ja näytin tuomiseni ja aloin tekemään kakkua.

Kummityttöni näytti lehdestä heidän nimet mitalien saajien joukosta. Kun kakku oli valmis ja kahvi laitettu porisemaan lähdin hakemaan toista kummitytöistä. Sanoin, että nyt olisi aika lähteä Veteraanipäiväkahville ja katsomaan televisiosta juhlaohjelmaa.  Ennen kuin ohjelma alkoi, toinen kummitytöistä muisteli sota-aikoja.

Ohjelmassa tuli Maamme laulu, iltasoitto ym. kummitytöt alkoivatkin yhtä aikaa laulamaan, KYLLÄ OLI HERKKÄ HETKI, jouduin nieleskelemään, ettei itku olisi tullut. Kummitytöt vielä miettivät, koskahan mitalit tulevat kotiin ja sanoin siihen, että kyllä ne sieltä tulee. Toinen kummitytöistä kyllä mietti, etteihän kyllä naiset mitään mitalia ja arvostusta tarvitsisi, miehet ansaitsevat arvostuksen. Sanoin, että kyllä tekin sen ansaitsette ja olette kokeneet kovia sota-aikana ja olleet suureksi avuksi. Tiskasin astiat ja halasin toista kummitytöistä lähtiessä ja saatoin toisen kotiin.

Veteraanikummi

Recent Posts