Miksi kummitoimintaa sotiemme veteraaneille?

Lahden kaupungin Veteraaniasiain neuvottelukunta keskusteli maaliskuussa 2016 tiedotusmahdollisuuksien parantamisesta veteraaneille. Tällöin nähtiin yhtenä mahdollisuutena luoda veteraanikummit järjestely. Nähtiin, että veteraanikummit järjestely voisi vastata kolmeen haasteeseen, jotka veteraanien korkeasta iästä, sairauksista ja muista seikoista johtuen ovat keskiössä.

  • Useilla veteraaneilla on rajoittuneet mahdollisuudet seurata veteraanipalveluita ja -toimintaa koskevaa yleistä tiedotusta, kiertokirjeitä yms. ilman henkilökohtaista ohjausta.
  • Useilla veteraaneilla on rajoittuneet mahdollisuudet saada luontevia yhteyksiä ympäröivään maailmaan ilman henkilökohtaista tukea.
  • Useilla veteraaneilla on yksinäisyyttä ja tarve löytää henkilökohtaista keskusteluyhteyttä.

Veteraanikummitoiminta on organisoitu Päijät-Hämeen Hyvinvointipalveluiden kehitys ry:n hankkeeksi. Veteraanikummit on peruskoulutettu tehtäväänsä.

Veteraanikummin tehtävänä on olla veteraanin rinnalla, soitella hänelle ja kysyä kuulumisia, kertoa veteraanipalveluista ja ohjata häntä niiden käyttämiseen, saatella ostoksille ja tilaisuuksiin, tehdä hautausmaakierroksia puolison tai tuttavan haudalle, toteuttaa veteraanien tunnusta ”kaveria ei jätetä”.

Veteraanikummit toiminnalla halutaan tukea veteraanin selviytymistä arjessa ja pyhässä.

Erkki Hokkanen
sosiaalineuvos

Recent Posts